Historie

Het Oosterhoutse bedrijf Galvanitas, fabrikant van school- en stadionstoelen, is in 1934 opgericht en is ruim 63 jaar gehuisvest geweest op deze bijzondere locatie aan het Wilhelminakanaal.

De karakteristieke fabriekshallen, met betonnen gewelven als daken, zijn geïnspireerd op vliegtuighangars. De betonnen schaaldaken met een overspanning van 15 meter geven de ruimtes vorm. De geuren en de kleuren van het productieproces zijn nog sterk waarneembaar en de lijnen waar de schoolmeubelen metalen frames en houten zittingen kregen en door verfbaden getransporteerd werden, is nog te lezen op de vloer. De stalen trekstangen en de daklichten zorgen voor ritmiek in de loods. De relatief dunne dakvloer met de grote uitsparingen voor het daglicht dragen bij aan de industriële karakteristiek. De gevels zijn van in situ beton ingevuld met stalen kozijnen en grote loods deuren.

Je kunt het fabriekscomplex zien als vervallen en vervuilde gebouwen die hun levensduur hebben gehad. Echter kijken wij liever naar wat er ooit gebeurd is en welke verhalen er rond deze plek hangen. Galvanitas is altijd een belangrijk bedrijf geweest voor de Oosterhoutse maakindustrie en samenleving. Wij geloven in het verhaal van de plek en de belangrijke rol die Galvanitas voor Oosterhout heeft gespeeld. Onze visie is dan ook om zoveel mogelijk van de kantoren en loodsen op het voormalig fabriekscomplex te behouden. Hierdoor worden niet alleen de bijzondere hallen behouden, maar zorgen we er tevens voor dat identiteit van de plek weer tot leven gewekt wordt. Hiermee voorkomen we dat er een belangrijk stukje Oosterhoutse geschiedenis verloren gaat. Dit doen we vanuit de potentie om er een nieuwe geschiedenis te schrijven voortbordurend op wat de plek uniek maakt. Zo creëren we een betekenisvolle plek en wordt de “ziel” van de locatie behouden.

 

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2